Tax credits are a fantastic way to reduce your taxable income, and therefore how much you pay in tax each year. But many Norwegians are not fully aware of all the tax deductions they are entitled to. Whether you are a wage earner, self-employed, or have special expenses, the right deductions can save you thousands of kroner. In this article, we’ll take a thorough look at some of the most important tax deductions you need to know about to ensure you get the most out of your tax return in 2024.

1. Interest expenses on loans
Har du boliglån, billån eller andre typer lån? Da kan du trekke fra renteutgifter på lån i skattemeldingen. Dette er et av de mest brukte fradragene, og det kan gi deg betydelige skattebesparelser.
Hvordan fungerer det?
Renteutgifter gir deg rett til et fradrag på 22 % av det totale beløpet du har betalt i renter i løpet av året. Dette gjelder ikke bare boliglån, men også forbrukslån, billån og studielån. Har du betalt 50 000 kroner i renter på boliglånet, vil du få et skattefradrag på 22 % av dette, altså 11 000 kroner.
Hvordan få fradraget?
Banken eller finansinstitusjonen rapporterer normalt renteutgiftene dine automatisk til Skatteetaten. Du bør likevel dobbeltsjekke skattemeldingen din for å forsikre deg om at alt er riktig rapportert. Hvis du har lån fra privatpersoner eller utenlandske banker, må du rapportere rentene selv.
Du kan lære mer om renteutgifter og hvordan du registrerer dem på Skatteetaten.
2. Fagforeningskontingent
Er du medlem av en fagforening? Da har du rett til fradrag for fagforeningskontingenten du betaler. Dette fradraget kan spare deg for opptil 7 700 kroner i skattepliktig inntekt.
Hvordan fungerer det?
Dersom du er medlem av en godkjent fagforening og betaler kontingent, kan du trekke fra opptil 7 700 kroner av beløpet du har betalt i løpet av året. Dette fradraget gjelder både for arbeidstakere i privat og offentlig sektor. Hvis kontingenten er mindre enn 7 700 kroner, kan du trekke fra hele beløpet.
Hvordan få fradraget?
I de fleste tilfeller rapporterer arbeidsgiveren din fagforeningskontingenten direkte til Skatteetaten, og fradraget vil automatisk vises i skattemeldingen din. Men det kan være lurt å sjekke at beløpet er korrekt rapportert.
For mer informasjon om fagforeningskontingent, kan du besøke Skatteetaten.
3. Pendlerfradrag (reisefradrag)
Har du lang reisevei til og fra jobben? I så fall kan du ha rett til pendlerfradrag, også kalt reisefradrag. Dette fradraget kan gi deg skattefradrag for utgifter knyttet til reise mellom hjem og arbeidssted.
Hvordan fungerer det?
Du får fradrag for reiseutgifter som overstiger 15 000 kroner per år. Dette inkluderer utgifter til kollektivtransport, bilkjøring eller annen type transport. Du får 1,70 kroner per kilometer i fradrag. Fradraget gjelder kun for de første 75 000 reisekilometerne, og du må kunne dokumentere reiseavstanden.
For eksempel, hvis din totale reisekostnad er 25 000 kroner i løpet av året, vil du få fradrag for beløpet som overstiger bunnfradraget på 15 000 kroner. Du vil derfor få et fradrag for 10 000 kroner.
Hvordan få fradraget?
Du må selv legge inn reiseutgiftene dine i skattemeldingen. Skatteetaten har en egen reisefradragskalkulator som kan hjelpe deg med å beregne hvor mye du har krav på.

4. Parental allowance
Hvis du har barn under 12 år og betaler for barnehage, SFO eller dagmamma, kan du få foreldrefradrag. Dette fradraget dekker kostnader knyttet til barnepass, som mange familier har.
Hvordan fungerer det?
Foreldrefradraget lar deg trekke fra opp til 25 000 kroner per år for ett barn, og 15 000 kroner ekstra per barn utover det første. Det betyr at hvis du har to barn, kan du trekke fra opp til 40 000 kroner i barnepassutgifter i skattemeldingen.
Hva kan du få fradrag for?
Fradraget gjelder for kostnader til:
- Barnehage
- Skolefritidsordning (SFO)
- Dagmamma
- Andre former for barnepass som gir deg rett til fradrag
Hvordan få fradraget?
Som regel rapporterer barnehager og SFO til Skatteetaten, slik at opplysningene allerede er med i skattemeldingen din. Du må likevel dobbeltsjekke at beløpene stemmer, og dersom du betaler barnepass til en privatperson, må du rapportere dette selv.
For mer informasjon om foreldrefradrag, kan du besøke Skatteetaten.
5. Pensjonssparing (IPS)
Individuell pensjonssparing (IPS) er en skattegunstig spareform som lar deg spare til pensjon med skattefradrag. Ved å spare penger på en IPS-konto, kan du få redusert skattepliktig inntekt og samtidig bygge opp pensjonsmidler.
Hvordan fungerer det?
Du kan spare opptil 15 000 kroner årlig i IPS og få 22 % skattefradrag på sparebeløpet. Det betyr at hvis du sparer maksbeløpet på 15 000 kroner, vil du få et skattefradrag på 3 300 kroner. Pengene er låst til pensjonsalder, men de får vokse skattefritt frem til du begynner uttak.
Hvem bør bruke IPS?
IPS er en god løsning for de som ønsker å spare langsiktig til pensjon samtidig som de reduserer skatten i dag. Det er viktig å huske at pengene ikke kan tas ut før pensjonsalder, så du må være sikker på at du ikke trenger pengene før det.
Les mer om IPS og hvordan det kan gi deg skattefordeler på Norsk Familieøkonomi.
6. Skattefradrag for gaver til veldedighet
Ønsker du å støtte en god sak samtidig som du reduserer skatten? Da kan du få skattefradrag for gaver til godkjente veldedige organisasjoner.
Hvordan fungerer det?
Du kan få fradrag for gaver til veldedige organisasjoner som er godkjent av Skatteetaten. Fradraget gjelder for gaver mellom 500 og 25 000 kroner per år. Dette betyr at du kan gi bort penger til veldedighet og samtidig redusere din skattepliktige inntekt med opptil 25 000 kroner.
Hvordan få fradraget?
De fleste veldedige organisasjoner rapporterer gavene dine direkte til Skatteetaten, slik at fradraget automatisk vises i skattemeldingen. Hvis det ikke er rapportert, må du sørge for å legge inn beløpet manuelt og kunne dokumentere donasjonene med kvitteringer.

You can check whether the organization you donate to is approved for tax deductions on the Tax Agency’s list .
7. Fradrag for vedlikehold og utleie av bolig
Hvis du leier ut en del av boligen din eller har en fritidsbolig som du leier ut, kan du få skattefradrag for kostnader knyttet til vedlikehold og drift av utleieboligen.
Hvordan fungerer det?
Du kan trekke fra utgifter som vedlikehold, kommunale avgifter, forsikringer og renter på lån knyttet til utleieboligen. Dette reduserer din skattepliktige leieinntekt, og dermed hvor mye du må betale i skatt på leieinntektene.
Hva kan du få fradrag for?
Fradragene gjelder blant annet for:
- Kostnader til vedlikehold og reparasjon
- Kommunale avgifter og eiendomsskatt
- Forsikringspremier
- Renter på lån knyttet til utleieboligen
Hvordan få fradraget?
Du må selv føre opp disse kostnadene i skattemeldingen under utleieinntekter. Pass på å oppgi korrekte beløp og ha dokumentasjon tilgjengelig i tilfelle Skatteetaten ber om det.
8. Sjekk andre spesifikke fradrag
I tillegg til de nevnte fradragene finnes det en rekke andre spesifikke fradrag som kan være relevante avhengig av din livssituasjon. Eksempler inkluderer fradrag for sykdomsutgifter, pleiekostnader, faglitteratur, og til og med for arbeidsverktøy som du har kjøpt selv, men bruker i jobben.
Hvordan finne ut om du har krav på flere fradrag?
En god måte å sjekke om du har krav på flere fradrag, er ved å gå gjennom din egen skattemelding nøye og lese deg opp på hva som er relevant for din situasjon. Skatteetaten har en oversikt over de fleste fradrag som er tilgjengelige for privatpersoner, og det kan være lurt å bruke tid på å gå gjennom denne listen.
Du kan finne en fullstendig liste over alle fradrag du kan ha krav på hos Skatteetaten.
Oppsummering: Viktige skattefradrag du må kjenne til
Å utnytte skattefradrag er en av de beste måtene å redusere skattebyrden din på, og sørge for at du betaler riktig mengde skatt hvert år. Ved å være klar over de viktigste skattefradragene kan du spare tusenvis av kroner og sørge for at du ikke går glipp av fordeler du har rett til. Her er de viktigste fradragene du bør sjekke i 2024:
- Renteutgifter på lån – Fradrag for betalte renter på boliglån, billån og forbrukslån.
- Fagforeningskontingent – Trekk fra opptil 7 700 kroner i betalt fagforeningskontingent.
- Reisefradrag (pendlerfradrag) – Fradrag for lange reiseavstander til og fra arbeid.
- Foreldrefradrag – Trekk fra barnepassutgifter som barnehage og SFO.
- Pensjonssparing (IPS) – Skattefradrag for individuell pensjonssparing opptil 15 000 kroner per år.
- Gaver til veldedighet – Få fradrag for donasjoner til godkjente veldedige organisasjoner.
- Vedlikehold av utleiebolig – Fradrag for vedlikehold og drift av utleieeiendommer.

By using these deductions smartly, you can optimize your tax return and save money.